Met steun van de Europese Unie (ESF) is gewerkt aan de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers.

EU logo

 

Energie opwekken uit je eigen kamerplant? Ja, dat kan en de energie raakt niet op zolang je plant blijft leven. Echt duurzame energie dus. Misschien heb je wel eens een lichtje laten branden met citroenen of aardappels. Wanneer de citroenen en aardappels gaan rotten is het feest afgelopen. Niet echt duurzaam op den duur.

Hoe kan je dan duurzame elektriciteit opwekken uit levende planten?

Planten maken met behulp van zonne-energie suikers uit CO2 en water. Wat ze zelf niet nodig hebben scheiden de wortels uit. Hiervan maken de bodembacteriën en schimmels dankbaar gebruik. In ruil daarvoor helpen ze de plant aan mineralen uit de bodem. De bacteriën en schimmels breken de suikers vervolgens af en daarbij komen elektronen vrij. Deze elektronen kun je gebruiken om elektriciteit op te wekken. Het enige wat je moet doen is de elektronen 'vangen' en een gesloten elektrisch circuit aanleggen.

Je kunt het systeem zelf nabootsen met een experiment. Hiervoor heb je koperdraad en zink of aluminium plaatjes/staafjes, bijv. een spijker nodig. Het koperdraad buig je als een soeplepel met een ring en een lange steel. Dit zet je onderin een plantenpot. De steel laat je bovenuit de pot steken. In de pot zet je een plant en vult de pot met potgrond en eventueel wat actief kool (Norit) voor een betere geleiding. Bovenin de pot steek je het ander metaal in de grond. Zorg dat de metalen elkaar niet raken. Verbind de metalen buiten de pot met een elektriciteitsdraad. Het handigst is een draden met krokodillenklemmen. Geef de plant veel water en meet met een lampje, luidsprekertje of voltmeter of je elektriciteit hebt opgewekt. Wil je meer spanning dan moet je meerdere plantenpotten aan elkaar koppelen.

 

 

Tijdens de bijeenkomst van de zonnestroom-scholen van Stichting Kopwerk januari 2015 jl kregen we allemaal een setje voor het maken van een Solargraph. Een blikje met fotopapier dat je een aantal maanden buiten ophangt met als eindresultaat een foto waarin de baan van de zon mooi te zien is. 
Mijn blikje heb ik in februari in de lantaarnpaal op het pleintje achter ons huis gehangen. Gisteren heb ik hem er af gehaald en de foto volgens instructie verwerk met onderstaande Solargraph als eindresultaat. Heel mooi is te zien hoe de baan van de zon in de loop van de maanden veranderd is en als je goed kijkt zie je ook al dat hij nu weer aan het zakken is. 
Links zie je een flat met een vuurtoren er op geschilderd. Opvallend is dat je de ramen van de flat ook ziet, omdat de lantaarnpaal op één lijn stond met die zijde. Beste wel een scherpe hoek dus! 
In het midden ons huis met schutting en rechts bomen en nog een flat. Als je heel goed kijkt zie je zelfs onze caravan op het pleintje staan. Die heeft er een paar weken gestaan en is ook meegenomen :)
Zelf ook een Solargraph maken? Hier de handleiding.

150728 Solargraph Karsten

 

Hierbij wil ik jullie deelgenoot maken van de komende wetenschap en techniek conferentie van het NIBI op 20 november 2015 in Lunteren. Ik ben al 4 keer geweest en heb het altijd als heel inspirerend en boeiend ervaren. Het is ook heel praktisch en je oefent lessen die je direct in de praktijk kunt gebruiken. Onderzoekend en ontwerpend leren is de basis. De organisatoren zijn jonge enthousiaste mensen. Je kunt alvast het programmaboekje aanvragen. Ook al ga je niet naar de conferentie dan is het nog leuk om door te kijken en ideeën op te doen.

Spanning & Sensatie | 20 november
Dé landelijke Natuur, Wetenschap en Techniekconferentie voor het primair onderwijs

Kan je over water lopen? Wat gebeurt er in je lijf als je verliefd wordt? Hoe laat de zon een auto rijden? Op 20 november 2015 vindt dé landelijke Natuur, Wetenschap en Techniekconferentie plaats voor het basisonderwijs. Dit jaar is het thema Spanning & Sensatie. Deelnemers hebben keus uit maar liefst 36 praktische workshops en inspirerende lezingen. Vraag hier het uitgebreide programmaboek aan: http://biologieplusschool.nl/pagina/conferentie-2015

Wil je sfeer proeven? Bekijk dan onderstaand filmpje van de afgelopen NWT-conferentie.

Groep 5/6 van De Regenboog Stroet wint een bezoek aan Science Center NEMO in Amsterdam voor de hele school, omdat het heeft meegedaan aan een wedstrijd van de gemeente Schagen. De groep heeft daarvoor het beste duurzame idee van de gemeente uitgewerkt. Reden voor een feestje tijdens de afsluiting van het project over energie, dinsdagavond 21 april.

De groep heeft gezien dat er in de klas veel batterijen gebruikt worden en ontdekt dat het beter is als daarvoor oplaadbare batterijen gebruikt worden. Het opladen van de batterijen moet dan wel met zonne-energie gebeuren.

De kinderen hebben dit idee helemaal uitgewerkt. Na drie jaar is deze werkwijze goedkoper dan iedere keer nieuwe batterijen te gebruiken. Daarmee is het idee duurzaam en goedkoop.

Ouders zijn ook betrokken bij het idee. De kinderen hebben met de ouders in kaart gebracht wat zij thuis kunnen besparen en het energie-zuinigste gezin werd in het 'zonnetje' gezet.

Wethouder van der Veek van de gemeente Schagen reikte vanavond de prijs uit aan groep 5/6 van De Regenboog. Namens Kopwerk van harte gefeliciteerd.

Energieprijs