Energie opwekken uit je eigen kamerplant? Ja, dat kan en de energie raakt niet op zolang je plant blijft leven. Echt duurzame energie dus. Misschien heb je wel eens een lichtje laten branden met citroenen of aardappels. Wanneer de citroenen en aardappels gaan rotten is het feest afgelopen. Niet echt duurzaam op den duur.

Hoe kan je dan duurzame elektriciteit opwekken uit levende planten?

Planten maken met behulp van zonne-energie suikers uit CO2 en water. Wat ze zelf niet nodig hebben scheiden de wortels uit. Hiervan maken de bodembacteriƫn en schimmels dankbaar gebruik. In ruil daarvoor helpen ze de plant aan mineralen uit de bodem. De bacteriƫn en schimmels breken de suikers vervolgens af en daarbij komen elektronen vrij. Deze elektronen kun je gebruiken om elektriciteit op te wekken. Het enige wat je moet doen is de elektronen 'vangen' en een gesloten elektrisch circuit aanleggen.

Je kunt het systeem zelf nabootsen met een experiment. Hiervoor heb je koperdraad en zink of aluminium plaatjes/staafjes, bijv. een spijker nodig. Het koperdraad buig je als een soeplepel met een ring en een lange steel. Dit zet je onderin een plantenpot. De steel laat je bovenuit de pot steken. In de pot zet je een plant en vult de pot met potgrond en eventueel wat actief kool (Norit) voor een betere geleiding. Bovenin de pot steek je het ander metaal in de grond. Zorg dat de metalen elkaar niet raken. Verbind de metalen buiten de pot met een elektriciteitsdraad. Het handigst is een draden met krokodillenklemmen. Geef de plant veel water en meet met een lampje, luidsprekertje of voltmeter of je elektriciteit hebt opgewekt. Wil je meer spanning dan moet je meerdere plantenpotten aan elkaar koppelen.