Ineke in Uganda     

 

 

 

 

Ineke in Uganda - Stichting Learning for all.

Voor de meesten is ‘Ineke in Uganda’ misschien wel bekend. Sinds een jaar valt het werk dat ik in Uganda doe onder de stichting Learning for all. De naam Learning for all is gekozen omdat leren voor iedereen belangrijk is. De stichting zet zich in om leerkrachten nieuwe wegen te leren zodat ze kinderen beter kunnen helpen om beter te kunnen leren. Bovendien is leren de basis en komt voor alles. Nelson Mandela zei het zo: ‘Education is the most powerful weapon with which you can change the world’. (Onderwijs is het machtigste wapen dat je kan gebruiken om de wereld te veranderen.)

Het logo laat een weg zien. Het begint klein (of beter gezegd begon), maar het groeit en brengt kleur. Op weg naar een kleurrijke toekomst! Vanwege deze groei is vorig jaar besloten deze stichting op te richten.

Toen ik in 2011 voor de eerste keer naar Uganda ging had ik niet kunnen bedenken waar het allemaal toe zou leiden. Ik had niet kunnen bedenken dat ik inmiddels contact hebt met vele scholen in verschillende districten, soms 6 uur reizen vanaf Noah’s Ark, de plek waar ik begon en wat nog steeds mijn thuisbasis is. Als je tien jaar terug tegen me had gezegd dat ik alleen af zou reizen naar ‘deep down in the village’, zou ik gezegd hebben dat ik dat echt niet zou doen. Maar nu doe ik het en geniet ervan. Ik geniet van het trainen van leerkrachten, het ontwikkelen van materialen, het maken van plannen. Ik geniet van de contacten met de leerkrachten op verschillende scholen, inspectie, opleidingsscholen voor leerkrachten, coördinatie centra, NCDC (National Curriculum Development Centre). Ik geniet ervan als ik zie dat leerkrachten willen veranderen, dat kinderen met plezier naar school gaan, veel beter leren lezen en dat daardoor de resultaten met sprongen omhoog gaan! Het leven in Uganda is heel anders dan in Nederland, maar ik voel me er thuis.

De trainingen die ik geef zijn vooral gericht op het leren lezen en interactief onderwijs. Omdat de belangstelling voor vernieuwing groot is en de scholen ver uit elkaar liggen wil ik me dit jaar, naast het geven van trainingen, richten op: Het realiseren van resource centra in verschillende districten zodat leerkrachten dichter bij school terecht kunnen voor trainingen, onderling contact, het leren kennen van de ontwikkelde materialen. Het stimuleren van leerkrachten en andere mensen die bij het onderwijs betrokken zijn om de online cursus bij de leesmethode te volgen, zodat zij op hun beurt weer collega’s kunnen trainen. De eersten zijn al geslaagd! In samenwerking met de uitgever van de leesmethode het contact onderhouden met het ministerie, zodat uiteindelijk overgegaan kan worden tot implementatie van de leesmethode in heel Uganda. Het (verder) ontwikkelen van ontwikkelingsmaterialen, zoveel mogelijk met lokale middelen. Helpen waar nodig en mogelijk met het (verder) bouwen van scholen.

Inmiddels ben ik weer Uganda en blijf hier tot 28 april.

Wil je meer weten kijk dan op de site: http://learningforallafrica.org. Ik zal ook de verhalen over mijn belevenissen in Uganda op de site zetten. Ook kun je me volgen op instagram

Uiteraard is elke vorm van giften en sponsoring meer dan welkom. Al het geld dat binnenkomt, komt ten goede aan het onderwijs in Uganda. Ik betaal mijn eigen onkosten.

Groeten uit Uganda,

Ineke Bloemendaal

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NL50RABO0337657998 tnv Stichting learning for all