Na maandenlang vooruitkijken en voorbereiden, zweten, was het dan eindelijk zo ver. De finale van het Techniek Toernooi Noord-Holland in Alkmaar! Deze werd met buiten een vrolijk stralende lentezon spectaculair geopend door wethouder Elly Konijn en goochelaar Lodewijk de Widt.

In negen lokalen van iPabo gingen de teams aan de slag met papieren bloemen, een waterklok, een zelfgebouwde wekker met snooze-functie of de beste mengseltjes voor een druppelende klok. Alle opdrachten hadden één ding gemeen. Ze stonden in het teken van het begrip “tijd”, het thema van het toernooi dit jaar.

Na de voorbereiding ging de jury aan het werk. De posters, de ontwerptekeningen en de logboeken werden besproken met het team. Waarna het moment suprême kwam. Men hield zijn adem in. Zou de opstelling het doen?

Gingen van de papieren bloemen de blaadjes open nadat ze op water gelegd waren? Vielen de druppels van de klok precies om de seconden? Zou het belsignaal van de waterklok precies na 1 minuut afgaan? En het allermoeilijkste: zou de wekker na 30 seconden afgaan en dan iedere vier seconden dat herhalen?

Het niveau was hoog volgens de jury. De jury was met name onder de indruk van de prestaties en vooral dan de manier waarop de kinderen op school al geëxperimenteerd hadden. Mooie oplossingen werden daar gevonden. De leerlingen hadden veel uitgeprobeerd, verbeterd en dat vervolgens ook nog allemaal goed vastlegt in de logboeken en op de posters. Niet alleen de kinderen hadden goed gepresteerd, ook de docenten kregen een pluim. Ze hadden hun leerlingen prachtig begeleid in het ontwerpproces en de opdrachten in een goede context ingebed.

Twee Kopwerk-scholen zijn in de prijzen gevallen, De Branding uit Den Oever en de Wegwijzer uit Schagen:

  • De Wegwijzer - Schagen : 2e prijs voor het team van groep 1/2 met de uitdaging 'de bloeiende bloemen'.
  • De Wegwijzer - Schagen : 2e prijs voor het team van groep 3/4 met de uitdaging 'de druipende klok'.
  • De Branding - Den Oever: creativiteitsprijs voor het team van groep 1/2 met de uitdaging 'de bloeiende bloemen'.

Techniektoernooi